Специализираният наказателен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г.

...
Специализираният наказателен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г.
Коментари Харесай

Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж от Бургас

Специализираният углавен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 година беше арестуван при шумна спецоперация в Бургас и упрекнат в тероризъм. Прокуратурата ще апелира решението на втора инстанция, заяви за " Сега " представителят на профилираната прокуратура Христо Кръстев.

В обвинителния акт против Абдулкадер се споделяше, че " за времето от 28.08.2017  година до 26.09.2019 година, като български жител, при изискванията на продължавано закононарушение пет пъти напускал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Малко Търново “ към Сирия през Турция за да прави убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да сътвори ужас и боязън в популацията на непозната страна ".

Прокуратурата твърдеше още, че по време на операцията в Бургас, при претърсвания на населявани от младежа адреси били иззети огромен брой материални доказателства, измежду които и девет мобилни телефона. При проучването им били установени фотоси и видеоматериали, на които Абдулкадер е сниман в бойна конюнктура с униформа и разнообразни типове оръжия в ръце.

" Събраните в хода на следствието доказателства демонстрираха, че към концепциите на джихадизма той е бил притеглен от своя татко – сириец. Самият той е управлявал бойна група в ислямистката формация „ Фикрат ал - Султан Мурад “, а от средата на 2019 година станал пълководец в „ Джабхат ал – Шамия “ (или Фронт Шам) – формация директно ангажирана в бойни интервенции, свързани с отвличания и трафик на хора ", описа още прокуратурата.

Случаят беше разясняват и от основния прокурор Иван Гешев малко след задържането на Абдулкадер. „ Става въпрос за един младеж, който е вербуван от татко си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни дейности на страната на две терористични джихадистки групировки в Сирия. Няма данни за осъществени закононарушения на територията на България. Няма данни и за някаква съответна опасност, но това е въпрос и действие, което реализира състав на закононарушение по българския Наказателен кодекс ”, заяви Гешев. 

Мохамед Абдулкадер е приключил спортното учебно заведение в Бургас. Три пъти е бил първенец по битка на България. Преди години отпътувал за Сирия, при татко си, като споделил, че отива да работи. Според неговия юрист, младежът бил шокиран от задържането си. Баща му е сириец, а майка му живее в България. „ Разбиха ни вратата, насочиха оръжие с лазери против нас. Не мога даже и да приказвам, беше нещо извънредно. Претърсиха всичко, нищо не откриха - нито в мен,нито в моя апартамент, нито в колата на мъжа ми. Нищо няма у дома, ние не сме терористи ”, описа лелята на младежа за полицейската акция.

„ Преди 20 години е живял в България татко му. Ние казахме че, той там се занимава с такива неща. В Сирия е война. Има разнообразни групировки, само че момчето няма нищо общо с него, повярвайте ми. Никой не би излъгал за такова нещо ”, твърди лелята.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР